SEZONOWE CIASTO ŚLIWKOWE


Ostatnie chwile na śliwki,  więc dzisiaj wykorzystamy je z premedytacją na słodkie zakończenie tygodnia i pyszny początek weekendu. Sezonowe, słodko - kwaśne i proste w przygotowaniu ciasto śliwkowe.





Składniki ( na małą blaszkę):

150 ml oleju
100g cukru
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
100 g mąki
40g budyniu waniliowego ( 1 torebka)
kilka kropel aromatu migdałowego
łyżka proszku do pieczenia
5 dużych śliwek
cukier puder




Przygotowanie:

Do miski wsypujemy siemie lniane i cukier. Zalewamy gorącą wodą ( 6 łyżek) i miksujemy do momentu, gdy składniki połączą się i uzyskają jednolitą konsystencję. 


Miksując stopniowo wlewamy olej oraz wsypujemy budyń i przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Pod koniec miksowania wlewamy aromat migdałowy i chwilę miksujemy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. 


Ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Następnie układamy je na cieście, skórką do dołu i lekko dociskami. Śliwki możemy posypać cukrem.


Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 - 45 minut ( do suchego patyczka). 


Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


Etykiety: , ,