KRUCHE CIASTECZKA Z DYNI


Rozpoczynamy sezon na dynię! A skoro lada chwila zaczynamy weekend, dzisiaj słodka propozycja na wykorzystanie dyni. Kruche ciasteczka, które smakiem przypomną Wam o grudniowych Świętach i jednocześnie są świetną wegańską alternatywą dla świątecznych pierników. Warto szczelnie je zamknąć, bowiem dzieci poszukują ich bez wytchnienia;)





Składniki (ok. 40 ciastek): 

1 szklanka starkowanej dyni
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
¾ szklanki oleju
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
kilka kropli ekstraktu z pomarańczy
1-2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
½ łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Starkowaną dynię zblendować wraz z olejem na gładką masę.

Do dużej miski wlać gorącą wodę i miksując wsypywać siemię lniane oraz cukier. Dodać cukier waniliowy i miksować do czasu uzyskania gładkiej masy. Do tak przygotowanej masy wlać zblendowaną dynię i nadal miksować. Dodać szczyptę soli, cynamon, ekstrakt z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę). Wyrabiać ciasto do czasu aż przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. 


Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać ciasteczka. 


Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciastka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 


Piec ok. 15-20 minut. Po upieczeniu ciastka ostudzić na kratce. 


Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Etykiety: , , , , ,