DOMOWE TAGLIATELLE Z PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI


W końcu możemy cieszyć się świeżą, soczystą papryką czerwoną w rozsądnej cenie, zatem dzisiaj czas na pyszne pesto z pieczonej papryki, koniecznie z domowym tagiatelle. Tego dania nie da się zapomnieć i co najważniejsze podbijecie nim serca również tych najmłodszych domowników. Zatem zbieramy siły na początek intensywnego tygodnia!




Składniki na makaron(4 osoby):

200g mąki semoliny
szczypta soli
1 łyżka siemienia lnianego + 2,5 łyżki gorącej wody

Przygotowanie ciasta na makaron:

Siemię lniane zalać wodą i wymieszać. Do dużej miski przełożyć siemię lniane,przesiać mąkę, dodać sól i zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk i być elastyczne. W razie konieczności dodać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Pesto:

1 łyżka pistacji
1 łyżka nerkowców
4 łyżki oliwy
2 papryki 
½ łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
suszony czosnek
oliwa do posmarowania papryk


Przygotowanie pesto:

Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda, posmarować oliwą oraz doprawić solą oraz suszonym czosnkiem (fani czosnku mogą tutaj poszaleć i użyć surowego czosnku). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20-30 minut. Papryki obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.

Orzechy zmielić w młynku. W malakserze wrzucić obrane papryki. Dodać zmielone orzechy, oliwę oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać oregano i miksować do czasu otrzymania gładkiej masy.


Ciasto na makaron wyjąć z lodówki i rozwałkować bardzo cienko. Pokroić w paski o grubości 7-8 mm. W garnku zagotować wodę (dodać łyżeczkę soli). Do gotującej się wody wrzucić makaron, zamieszać delikatnie i gotować max. 3-4 minuty.


Gotowy makaron polać przygotowanym pesto.


Podawać z sałatką, np. z rukoli z pomidorkami, mango i malinami.


Etykiety: , , , ,