W końcu możemy cieszyć się świeżą, soczystą papryką czerwoną w rozsądnej cenie, zatem dzisiaj czas na pyszne pesto z pieczonej papryki, koniecznie z domowym tagiatelle. Tego dania nie da się zapomnieć i co najważniejsze podbijecie nim serca również tych najmłodszych domowników. Zatem zbieramy siły na początek intensywnego tygodnia!
Składniki na makaron(4 osoby):
200g mąki semoliny
szczypta soli
1 łyżka siemienia lnianego + 2,5 łyżki gorącej wody
Przygotowanie ciasta na makaron:
Siemię lniane zalać wodą i wymieszać. Do dużej miski przełożyć siemię lniane,przesiać mąkę, dodać sól i zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk i być elastyczne. W razie konieczności dodać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Pesto:
1 łyżka pistacji
1 łyżka nerkowców
4 łyżki oliwy
2 papryki
½ łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
suszony czosnek
oliwa do posmarowania papryk
Przygotowanie pesto:
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda, posmarować oliwą oraz doprawić solą oraz suszonym czosnkiem (fani czosnku mogą tutaj poszaleć i użyć surowego czosnku). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20-30 minut. Papryki obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.
Orzechy zmielić w młynku. W malakserze wrzucić obrane papryki. Dodać zmielone orzechy, oliwę oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać oregano i miksować do czasu otrzymania gładkiej masy.
Ciasto na makaron wyjąć z lodówki i rozwałkować bardzo cienko. Pokroić w paski o grubości 7-8 mm. W garnku zagotować wodę (dodać łyżeczkę soli). Do gotującej się wody wrzucić makaron, zamieszać delikatnie i gotować max. 3-4 minuty.
Gotowy makaron polać przygotowanym pesto.
Podawać z sałatką, np. z rukoli z pomidorkami, mango i malinami.
Etykiety: danie główne, makaron, papryka, polski, przepisy