Kto w te wakacje wychodził z domu lub był na wakacjach, ten wie, że gofry czają się za każdym rogiem. Nic jednak nie smakuje tak dobrze, jak własnoręcznie przygotowane słodkości i w dodatku w 100% roślinne. Dzisiaj przedstawiamy Wam kolejny przepis na wegańskie gofry. Panie i Panowie na weganie nie jest wcale tak ciężko;)
Składniki: (4 osoby)
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka wody gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
15g cukru waniliowego
1 łyżka cukru
4 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
laska wanilii
Przygotowanie:
Suche składniki przesiać do dużej miski. Dodać mleko i zacząć miksować. W trakcie miksowania, stopniowo dolewać wodę, cukier, ziarna z laski wanilii oraz olej kokosowy. Miksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
W międzyczasie rozgrzać gofrownicę posmarowaną olejem. Gofry piec 3-4 minuty, aż się zarumienią.
Do pieczenia gofrów użyłyśmy gofrownicy o mocy 1400 W. Jeśli Wasze gofrownice mają mniejszą moc, czas pieczenia wydłuży się.
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. ubitym mlekiem kokosowym, owocami lub cukrem pudrem.
Etykiety: deser, gofry, polski, przepisy, śniadanie