Ole! Dzisiaj meksykańskie i jednocześnie wegańskie szaleństwo - quesadilla! Ostre, pomidorowe i pełne warzyw danie, którym zaskoczycie swoich gości.
Składniki (2 osoby):
3 placki tortilli
2 marchewki
1 czerwona papryka
½ papryki zielonej
½ cebuli
⅔-1 puszka pomidorów
5-6 łyżek czerwonej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
4 łyżki kukurydzy (z puszki lub ugotowanej)
½ papryczki chili
1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
sól
szczypta czosnku
natka pietruszki
1-2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Marchewki pokroić w półplasterki. Paprykę oraz cebulę w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, papryczkę chili, paprykę oraz marchew (4-5 minut).
Następnie dodać fasolę, kukurydzę oraz pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i posypać posiekaną natką pietruszki. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Na placek tortilli wyłożyć odrobinę sosu,
przykryć drugim plackiem i ponownie wyłożyć pozostałą część sosu. Całość przykryć trzecim plackiem.
Zapiekankę przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Podawać z sałatką.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, fasola, kuchnia meksykańska, kukurydza, papryka, polski, pomidory, przepisy, tortilla