Czas na włoski deser. Oczywiście w wersji roślinnej. Na tapecie klasyk - czyli Panna Cotta, ale w wydaniu ryżowym! Do tego towarzystwo malinowej polewy i jest po postu pysznie. Działajcie, a później cieszcie się słodką przerwą:)
Składniki (1 porcja):
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka płatków ryżowych
1 łyżeczka agar
1 łyżka syropu z agawy
kilka kropli ekstraktu z wanilii lub laska wanilii
Polewa:
4 łyżki malin
syrop z agawy (ilość wg upodobań)
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać płatki ryżowe oraz agar i gotować ok. 2 min mieszając od czasu do czasu.
Następnie płatki ostudzić i zmiksować z syropem z agawy oraz wanilią. Przełożyć krem do szklanego naczynia i wyrównać.
Maliny zmiksować z syropem z agawy i polać krem.
Udekorować świeżymi malinami/miętą itp. Odstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Smacznego!
Etykiety: bez cukru, bezglutenowe, deser, maliny, polski, przepisy, śniadanie