RYŻOWA “PANNA COTTA”


Czas na włoski deser. Oczywiście w wersji roślinnej. Na tapecie klasyk - czyli Panna Cotta, ale w wydaniu ryżowym! Do tego towarzystwo malinowej polewy i jest po postu pysznie. Działajcie, a później cieszcie się słodką przerwą:)





Składniki (1 porcja):

1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka płatków ryżowych
1 łyżeczka agar
1 łyżka syropu z agawy
kilka kropli ekstraktu z wanilii lub laska wanilii

Polewa:

4 łyżki malin
syrop z agawy (ilość wg upodobań)




Przygotowanie:

Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać płatki ryżowe oraz agar i gotować ok. 2 min mieszając od czasu do czasu.

Następnie płatki ostudzić i zmiksować z syropem z agawy oraz wanilią. Przełożyć krem do szklanego naczynia i wyrównać.

Maliny zmiksować z syropem z agawy i polać krem.


Udekorować świeżymi malinami/miętą itp. Odstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Smacznego!


Etykiety: , , , , , ,