Buraki, czyli kulinarny temat rzeka. Dzisiaj mamy dla Was przepis na prosta potrawkę z buraka w towarzystwie młodych warzyw i tofu. Pełnowartościowy i sezonowy posiłek na ostatnie chwile lata.
Składniki:
duża cebula
4 marchewki
4 nieduże buraczki
2 średniej wielkości cukinie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
½ łyżeczki suszonego czosnku
90 g tofu
2 łyżki mąki z ciecierzycy
łyżeczka curry
100 ml wody
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w talarki, marchewkę w plastry, cukinię i buraczki w półplasterki.Pietruszkę drobno siekamy.
Patelnię do grillowania (lub zwykłą) smarujemy ½ łyżką oliwy i smażymy na niej cukinię, po około 1-2 minuty z każdej strony.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu kiedy się zeszkli.
Wrzucamy buraczki i marchewkę. Podsmażamy przez około 3 minuty, mieszając co chwila.
Po tym czasie dorzucamy zgrillowaną cukinię i mieszamy. Całość zalewamy wodą. Solimy i pieprzymy do smaku. Wsypujemy czosnek granulowany. Mieszamy i przykrywamy garnek, żeby warzywa się dusiły. Około 10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
Tofu kroimy w kostkę i solimy. Do małej miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy oraz przyprawę curry. Mieszamy. Kawałki tofu dokładnie obtaczamy w mące z curry.
Na patelnię wylewamy ½ łyżki oliwy i smażymy tofu na złoty kolor z obu stron.
Tofu dorzucamy do potrawki z warzyw, mieszamy i dusimy wszystko około 3 minut.
Podajemy z ryżem lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, buraki, danie główne, polski, przepisy, tofu