POTRAWKA Z TOFU I BURACZKA W TOWARZYSTWIE MŁODYCH WARZYW


Buraki, czyli kulinarny temat rzeka. Dzisiaj mamy dla Was przepis na prosta potrawkę z buraka w towarzystwie młodych warzyw i tofu. Pełnowartościowy i sezonowy posiłek na ostatnie chwile lata.





Składniki:

duża cebula
4 marchewki 
4 nieduże buraczki
2 średniej wielkości cukinie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
½ łyżeczki suszonego czosnku
90 g tofu
2 łyżki mąki z ciecierzycy
łyżeczka curry
100 ml wody



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w talarki, marchewkę w plastry, cukinię i buraczki w półplasterki.Pietruszkę drobno siekamy.


Patelnię do grillowania (lub zwykłą) smarujemy ½ łyżką oliwy i smażymy na niej cukinię, po około 1-2 minuty z każdej strony. 


W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu kiedy się zeszkli. 


Wrzucamy buraczki i marchewkę. Podsmażamy przez około 3 minuty, mieszając co chwila. 


Po tym czasie dorzucamy zgrillowaną cukinię i mieszamy. Całość zalewamy wodą. Solimy i pieprzymy do smaku. Wsypujemy czosnek granulowany. Mieszamy i przykrywamy garnek, żeby warzywa się dusiły. Około 10 minut. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.

Tofu kroimy w kostkę i solimy. Do małej miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy oraz przyprawę curry. Mieszamy. Kawałki tofu dokładnie obtaczamy w mące z curry.


Na patelnię wylewamy ½ łyżki oliwy i smażymy tofu na złoty kolor z obu stron. 


Tofu dorzucamy do potrawki z warzyw, mieszamy i dusimy wszystko około 3 minut. 

Podajemy z ryżem lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,