Bulgur jest jedną z naszych ulubionych kasz. Można z niej zrobić niemal wszystko. Dzisiaj wystąpi w połączeniu z warzywami i tofu, a wszystko upieczemy w wielkiej czerwonej papryce! Pyszne i pełne wartości odżywczych. Po takim obiedzie sił nikomu nie zabraknie!
Składniki (2 osoby):
2 duże czerwone papryki
3-4 nieduże marchewki
½ cukinii
½ cebuli
½ papryczki chili
½ papryki zielonej/ białej
100 g suchej kaszy bulgur
90g tofu
suszony czosnek
natka pietruszki
sól
pieprz
2 łyżeczki curry
2 łyżki mleka kokosowego
oliwa
Przygotowanie:
Kaszę zagotować w osolonej wodzie (około 15 minut). Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Z papryk odciąć "kapelusze", wydrążyć środek, osolić i posmarować z wierzchu oliwą z oliwek.
Marchewki, cukinię oraz cebulę obrać. Warzywa pokroić w kostkę. Paprykę zieloną lub białą pokroić w mniejsze kawałki. Papryczkę chili oraz natkę pietruszki drobno posiekać.
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić marchewkę, cebulę, paprykę oraz chili i smażyć ok. 3 minut, ciągle mieszając.
Doprawić czosnkiem i wkruszyć tofu. Podsmażyć jeszcze chwile z warzywami.
Następnie dodać ostudzona kaszę, curry, sól, pieprz oraz mleko kokosowe. Dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki i dusić na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.
Gotowym farszem wypełnić papryki, przykryć każdą paprykę odciętym “kapeluszem”.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Papryki piec ok 25-30 minut. Podawać z sałatką. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, bulgur, danie główne, papryka, polski, przepisy, tofu