Czas na śniadanie i mocną dawkę węglowodanów i białka, bowiem wakacje z dziećmi wymagają dużooo energii. Dzisiaj owsianka kokosowa w towarzystwie tofu - grillowanego w pysznym daktylowym syropie. Naturalna słodycz, czyli to co lubimy najbardziej!
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
200 ml mleka roślinnego ( my użyłyśmy ryżowo - migdałowego)
3 łyżki wiórków kokosowych
50 g tofu
2 łyżki syropu z daktyli
kawałek arbuza
Przygotowanie:
Tofu kroimy w słupki i zalewamy syropem daktylowym. Odstawiamy na 10 minut.
Do małego garnka wsypujemy płatki owsiane i wiórki kokosowe. Zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy do momentu kiedy płatki owsiane zmiękną i wchłoną większość mleka.
Ugotowane płatki przekładamy do naczynia i blendujemy na gładką masę.
Tofu grillujemy na suchej patelni do grillowania.
Arbuza kroimy na trójkąty.
Do miski przekładamy owsiankę, na którą kładziemy tofu i arbuza. Gotowe!
Etykiety: kokos, owsianka, polski, przepisy, syrop daktylowy, śniadanie, tofu