OWOCOWO-RYŻOWY PUDDING


Są takie dni, kiedy staramy się przekonywać nasze dzieci do próbowania nowych smaków i dań w słodkim wydaniu, ale wersji zdrowszej niż te zalegające na sklepowych półkach. Dzisiaj wyzwanie - pudding - roślinny i słodzony syropem z agawy i owocami. Pyszny, kremowy, owocowy i całkowicie roślinny.





Składniki (1 porcja):

1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka płatków ryżowych
1 łyżeczka agar
1 łyżka syropu z agawy

Polewa malinowa:

3 łyżki malin
syrop z agawy

Polewa borówkowa:

50g borówek
syrop z agawy

Dodatkowo:

świeże owoce (mango, borówki, maliny)/ płatki migdałowe/ orzechy do posypania


Przygotowanie:
Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać płatki ryżowe oraz agar i gotować ok. 2 min mieszając od czasu do czasu. Następnie płatki ostudzić i zmiksować z syropem z agawy. Borówki zmiksować z syropem z agawy i przelać do szklanego naczynia.


Polewę posypać świeżymi owocami 


następnie na wierz położyć krem ryżowy i wyrównać. Ponownie położyć na górę owoce i polać polewą malinową (maliny zmiksowane z syropem z agawy). Całość udekorować świeżymi owocami oraz płatkami migdałowymi. Smacznego!


Etykiety: , , , , , , , ,