Są takie dni, kiedy staramy się przekonywać nasze dzieci do próbowania nowych smaków i dań w słodkim wydaniu, ale wersji zdrowszej niż te zalegające na sklepowych półkach. Dzisiaj wyzwanie - pudding - roślinny i słodzony syropem z agawy i owocami. Pyszny, kremowy, owocowy i całkowicie roślinny.
Składniki (1 porcja):
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka płatków ryżowych
1 łyżeczka agar
1 łyżka syropu z agawy
Polewa malinowa:
3 łyżki malin
syrop z agawy
Polewa borówkowa:
50g borówek
syrop z agawy
Dodatkowo:
świeże owoce (mango, borówki, maliny)/ płatki migdałowe/ orzechy do posypania
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać płatki ryżowe oraz agar i gotować ok. 2 min mieszając od czasu do czasu. Następnie płatki ostudzić i zmiksować z syropem z agawy. Borówki zmiksować z syropem z agawy i przelać do szklanego naczynia.
Polewę posypać świeżymi owocami
następnie na wierz położyć krem ryżowy i wyrównać. Ponownie położyć na górę owoce i polać polewą malinową (maliny zmiksowane z syropem z agawy). Całość udekorować świeżymi owocami oraz płatkami migdałowymi. Smacznego!
Etykiety: bez cukru, bezglutenowe, borówki, deser, maliny, polski, przepisy, pudding, śniadanie