Tradycji musi stać się zadość - w piątek zaczynamy weekend i słodkie wypieki:) Dzisiaj mamy dla Was sezonowe muffinki, będzie jagodowo! Uwielbiają je dzieciaki, czasem nie starcza dla dorosłych;) Śpieszcie się, bo naprawdę szkoda byłoby nie spróbować!
Składniki (16-18 muffinek):
500g mąki
150g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru waniliowe
½ łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
120ml oleju
300ml mleka roślinnego
200g jagód
3 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
Przygotowanie:
Jagody umyć i zasypać mąką ziemniaczaną.
W dużej misce połączyć siemię lniane wraz z gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Do siemienia dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i miksować. W trakcie miksowania dodać stopniowo mleko oraz olej. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda) przesiać i dodać do pozostałych składników. Delikatnie wymieszać. Do ciasta dodać jagody obtoczone w mące.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i przełożyć ciasto do 2/3 wysokości.
Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
Etykiety: deser, jagody, muffinki, polski, przepisy