Obiad czas zacząć i koniecznie z porcją roślinnego białka. Dzisiaj na chwilę zapominamy o strączkach, bowiem białko pozyskamy z komosy ryżowej. Dieta roślinna nie musi być monotonna, więc dzisiaj kotlety z kalafiora i komosy w wersji bezglutenowej!
Składniki (4-6 osób):
½ kalafiora
100-150g suchej komosy ryżowej
½ cebuli
½ papryczki chilli
natka pietruszki
2 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki mąki z ciecierzycy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 papryki zielonej
½ łyżeczki sody
sól
pieprz
czosnek suszony
1 łyżeczka czerwonej czubrycy
oliwa
Dodatkowo:
pestki słonecznika (wersja bezglutenowa) lub bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować do miękkości. Komosę przepłukać i gotować w osolonej wodzie ok. 15-20 minut. Odcedzić i ostudzić. Cebulę, paprykę, natkę pietruszki oraz chili drobno posiekać. Ostudzonego kalafiora rozgnieść widelcem, dodać komosę, posiekane warzywa, przyprawy oraz mąki i dokładnie wymieszać. Z tak powstałej masy formować okrągłe kotlety. Kotlety obtoczyć w pestkach słonecznika lub bułce tartej.
Smażyć z obu stron na oliwie.
Podawać z ulubionymi surówkami/ pieczonymi ziemniakami itp. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, komosa ryżowa, kotlety, polski, przepisy