Nie ma nic przyjemniejszego niż energia z roślin, zwłaszcza letnią porą, kiedy sałatki nabierają wyjątkowego, świeżego smaku! Dzisiaj propozycja iście sezonowa - sałatka warzywna połączona z malinowym winegretem! Pyszne połączenie z porządną dawką witamin.
Składniki (2-3 osoby):
garść szpinaku
garść ulubionego miksu sałat
⅓ czerwonej papryki
1 marchewka
½ papryczki chili
6 pomidorków koktajlowych
⅓ mango
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Winegret:
2 łyżki malin
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka syropu z agawy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sałaty oraz szpinak umyć i wyłożyć na półmisek. Paprykę pokroić w słupki. Marchew obrać i pokroić w cienkie podłużne plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Papryczkę chili drobno posiekać, pomidorki przekroić na pół a mango pokroić w drobną kostkę. Składniki na winegret dokładnie ze sobą wymieszać. Warzywa ułożyć na półmisek, sałatkę polać winegret o posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Etykiety: bezglutenowe, maliny, mango, polski, przepisy, sałatka, szpinak