KALAFIOROWO-FASOLKOWE CURRY


Curry jest jedną z naszych ulubionych potraw kuchni indyjskiej, zwłaszcza, że można zrobić je na wiele sposobów i z wielu różnych składników. Dzisiaj mamy dla Was propozycję pełną białka, czyli curry z fasolą i kalafiorem. Pełna smaku porcja roślinnej siły!





Składniki (2 -3 osoby):


1 mały kalafior
2 marchewki
½ cebuli
1 papryka czerwona
½ papryczki chili
garść żółtej fasolki szparagowej
6 małych pieczarek
4 łyżki białej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
2 łyżeczki curry
3 łyżki mleka kokosowego
natka pietruszki
sól
pieprz


Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać wraz z papryczką chili. Paprykę pokroić w mniejsze kawałki, marchewki obrać i pokroić w półplasterki. Odciąć końcówki fasolki i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę wraz z papryczką chili i suszonym (lub świeżym) czosnkiem. Podsmażyć ok. 2-3 minuty ciągle mieszając.


Dodać marchew oraz paprykę i smażyć kolejne 2-3 minuty. 


Następnie wrzucić pieczarki i smażyć ok. 2 minut. Na koniec wrzucić kalafiora oraz fasolkę (szparagową i białą), dokładnie wymieszać z pozostałymi warzywami i smażyć kolejne 2-3 minuty. 


Całość zalać ok. ⅓ szklanki wody, dodać mleko kokosowe oraz przyprawy i dusić przez ok. 3-4 minuty na wolnym ogniu.


Całość posypać posiekaną natką pietruszki.Podawać z ryżem. Smacznego!


Etykiety: , , , , , , , , , ,