Dzisiaj pomysł na obiad dla którego inspiracją było nasze pierwsze spotkanie z wegetariańsko - wegańską restauracją wiele lat temu ( jedną z pierwszych w Polsce). Gulasz, który tam serwowano postanowiłyśmy przenieść na własne kulinarne działania i tak powstał ten przepis. Pełen warzyw, białka sojowego oraz aromatycznych przypraw nasyci Was i da porządny zapas energii.
Składniki (4-6 osób):
100g kotletów sojowych (produkt składający się w 96% z mąki sojowej)
1 cebula
½ papryki czerwonej
½ papryki zielonej
1 marchewka
por
garść żółtej fasolki szparagowej
1 świeża kukurydza
½ papryczki chili
2 łyżki oliwy
½ puszki pomidorów
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek czarnego pieprzu
3 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
½ łyżeczki czosnku suszonego (lub ząbek świeżego)
sól
2-3 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kotlety sojowe zalać wodą i gotować do miękkości. Odsączyć, pokroić w kostkę, zasypać 2 łyżeczkami przyprawy meksykańskiej oraz suszonym czosnkiem. Dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki, pora oraz chili posiekać. Papryki pokroić w niewielkie kwadraty. Kolbę kukurydzy obrać. Fasolkę szparagową przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić papryczkę chili, papryki oraz marchew. Podsmażyć około 2-3 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodać soję pokrojoną w kostkę wraz z porem oraz cebulą. Dokładnie wymieszać i smażyć przez około 3-4 minuty.
Doprawić solą, dodać fasolkę oraz kukurydzę. Warzywa zalać ok. 1,5 szklanki wody, dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ryżem lub kaszą oraz np. z sałatką z marchewki i jabłka. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, polski, przepisy