Kuchnia włoska. Dzisiaj w nawiązaniu do tradycyjnej włoskiej kuchni polenta. Bezglutenowa, z dodatkiem warzyw i ziół. Idealna na kolację lub obiad. Świetnie sprawdzi się w lunchboxie do pracy czy szkoły.
Składniki (4 osoby):
1 szklanka kaszy kukurydzianej
3 szklanki wody
sól
pieprz
½ papryczki chili
1 por
½ papryki czerwonej
½ papryki zielonej
garść świeżego oregano
szczypta czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Papryczkę chili oraz oregano drobno posiekać. Pora pokroić w plasterki, paprykę pokroić w mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojonego pora, papryki oraz chili i smażyć ok. 2 minut, ciągle mieszając.
W garnku zagotować wodę, posolić. Do gotującej się wody stopniowo wsypywać kaszę ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu.
Po około 10 minutach wrzucić podsmażone warzywa oraz oregano i przyprawy. Dokładnie wymieszać i nadal gotować przez około 10-15 minut, ciągle mieszając.
Przełożyć polentę do naczynia na tartę.
Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Polentę pokroić w trójkąty
i grilować na patelni/ w piekarniku z obu stron na złoty kolor. Podawać z grilowanymi warzywami, sałatką lub/oraz sosem pomidorowym. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, kasza kukurydziana, kuchnia włoska, polski, przepisy