GADŻAR HALAWA, CZYLI PUDDING Z MARCHEWKI


Dzisiaj czas na niezwykły deser indyjski, w którym zakochała się M. tuż po powrocie z Przystanku Woodstock i kuchennych podbojach z książką Kuchnia Kryszny w dłoni. Gadżar Halawa, czyli pudding z marchewki. Bardzo aromatyczny i słodki, ale dla takiej przyjemności warto zrobić dodatkowy trening!





Składniki ( na 3 porcje):

500g marchewki
¼ łyżeczki kardamonu
4 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki rodzynek
250 ml mleka sojowego
4 łyżki oleju kokosowego ( nierozpuszczonego)
3 łyżki cukru pudru ( dla łasuchów 4 łyżki)


Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Migdały prażymy na suchej patelni.



W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Do rozpuszczonego oleju wrzucamy marchewkę i smażymy mieszając przez około 10 minut.



Po tym czasie wlewamy mleko, wsypujemy kardamon, cukier, migdały i rodzynki. Mieszamy. 



Gotujemy przez około 15 minut mieszając, aż składniki połączą się, a halawa zrobi się gęsta. Smacznego!



Etykiety: , , , , , , ,