CURRY Z CIECIERZYCĄ (gf)


Zbieramy siły na szalone przygotowania przed rokiem szkolnym. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam curry z ciecierzycą, czyli solidna porcja roślinnego białka z ostrą nutą. Kuchnia indyjska na tapecie!






Składniki:

400 g ciecierzycy w puszce
200g pomidorów z puszki
½ cebuli
½ papryczki chili
4 łyżki mleka kokosowego
natka pietruszki
1 duża marchewka
½ cukinii
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki curry
czosnek suszony
sól
pieprz
woda


Przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę. Papryczkę chili oraz natkę pietruszki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchew, papryczkę chili, papryki i smażyć około 3-4 minut, ciągle mieszając. 


Dodać cukinię i cebulę i smażyć kolejne 3-4 minuty ciągle mieszając. 


Odsączyć ciecierzycę i dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać. 


Następnie dodać pomidory, przyprawy, wymieszać i dusić na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. 


Pod koniec dodać mleko kokosowe. W razie konieczności dodać odrobinę wody. 

Podawać z ryżem. Smacznego!





Etykiety: , , , ,