Agrest - lekko kwaśny owoc, który dzisiaj serwujemy w słodkim wydaniu. Pyszne ciasto, które skradło serca naszych gości i zniknęło w mgnieniu oka. Letnia odmiana w deserowym świecie wegańskich łakoci.
Składniki:
200ml oleju
150g cukru
3 łyżki mielonego siemienia lnianego + 12 łyżek gorącej wody
200g mąki pszennej
100g migdałów tartych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki bułki tartej
200g agrestu
2 łyżki cukru do posypania
Przygotowanie:
W miseczce dokładnie wymieszać siemię lniane wraz z wodą. Do dużej miski przełożyć siemię, dodać cukier, skórkę z pomarańczy i olej i dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę, migdały, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą i na górę ułożyć agrest. Ciasto posypać 2 łyżkami cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 1h20min-1h30min.
Etykiety: agrest, ciasto, deser, polski, przepisy