Piątek. Więc w naszych domach oczekiwania na weekendowe słodkości. Dzisiaj proponujemy Wam bardzo czekoladowe ciasto z malinami. Hit tego lata i ulubiony wypiek naszych amatorów czekolady. Spróbujcie koniecznie i pamiętajcie o sporej dawce ruchu, bo z pewnością przyda spalić się trochę kalorii;)
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g czekolady gorzkiej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
szczypta sody
2 łyżki siemienia + 5 łyżek gorącej wody
¾-1 szklanka malin
Przygotowanie:
W dużej misce połączyć siemię lniane wraz z gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Dodać cukier i zacząć miksować.
W międzyczasie rozpuścić czekoladę z 1/4 szklanki mleka. Do miski z siemieniem i cukrem dodać resztę mleka oraz olej i nadal miksować. Z powstałej masy odlać do małej miseczki 6 łyżek ciasta i dokładnie wymieszać tą porcję ciasta z 3 łyżkami mąki, ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia oraz odrobiną sody. Do pozostałego ciasta dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie zmiksować.
Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszać łyżką (nie miksować!).
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
Ciasto z góry polać mniejszą (jasną) porcją odlanego ciasta i na wierz poukładać maliny (wciskając je delikatnie w ciasto palcami).
Piec 45-50 min (do suchego patyczka). Smacznego!
Etykiety: ciasto, czekolada, deser, maliny, polski, przepisy