Czas na kotleta! Oczywiście wegańskiego, aromatycznego i w dzisiejszym wydaniu zupełnie bezglutenowe. A główną rolę w przepisie odegra ciecierzyca, czyli groch włoski. Znudzeni soczewicą czy soją? Spróbujcie tej bomby białkowej w tradycyjnym wydaniu.
Składniki (2-4 osoby):
400g ciecierzycy z puszki
2 łyżki siemienia lnianego
czosnek suszony (lub świeży)
½ papryczki chili
½ małej cebuli
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki czarnuszki
4 łyżki mąki z ciecierzycy
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć z wody i zmielić. Papryczkę chili, cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekać. Do zmielonej ciecierzycy dodać siemię lniane, sodę, natkę pietruszki, pokrojone warzywa, przyprawy praz mąkę z ciecierzycy i dokładnie wymieszać.
Z tak powstałej masy formować okrągłe kotlety.
Smażyć na oliwie/oleju z obu stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami/ ryżem/ kaszą/ sałatką.
Etykiety: bezglutenowe, ciecierzyca, danie główne, kotlety, polski, przepisy