Oto tarta grzechu warta! Przed Wami bezglutenowa tarta czekoladowa...UWAGA - Snickers. Tego smaku nie da się zapomnieć, na da się nie skusić na kolejny kawałek. Ale chociaż wegańska i bezglutenowa, nie znaczy że niskokaloryczna! Pamiętajcie więc, że zanim zabierzecie się za jedzenie warto zainwestować w porządny trening!
Składniki:
Ciasto:
300g mąki jaglanej
6 łyżek mąki kokosowej
150-160ml oleju
szczypta soli
80ml wody
1,5 łyżki cukru
Warstwa karmelowa:
150g cukru
3 łyżki wody
¾ szklanki orzechów ziemnych
Warstwa orzechowa:
8-10 łyżek masła orzechowego
6-8 łyżek cukru pudru
Krem czekoladowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
300ml mleka kokosowego
100ml mleka migdałowego
2 łyżeczki agar
½ tabliczki czekolady
Polewa czekoladowa:
½ tabliczki czekolady
4 łyżki mleka
3 łyżeczki oleju koko
Dodatkowo:
Płatki migdałowe/ posiekane pistacje do dekoracji
Przygotowanie:
Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Schłodzone ciasto na tartę rozłożyć na blaszce posmarowanej oliwą/olejem. Ponakłuwać widelcem i piec ok. 15-20 minut.
W tym czasie przygotować warstwę orzechową: zmiksować masło orzechowe z cukrem pudrem na gładką masę.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Przygotować karmel z orzechami: do garnka wsypać cukier i dodać 3 łyżki wody. Podgrzewać ciągle mieszając do czasu aż cukier się rozpuści i powstanie karmel.
Dodać orzechy, dokładnie wymieszać
i natychmiast wyłożyć na upieczone ciasto.
Na warstwę karmelu rozsmarować warstwę orzechową.
Ciasto wstawić do lodówki.
W tym czasie rozpuścić ½ tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Zagotować mleko kokosowe wraz z połową mleka migdałowego. Pozostałą ilość mleka migdałowego wymieszać dokładnie z budyniem. Tak przygotowaną mieszaninę wlać do gotującego się mleka wraz z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszać. Dodać agar i gotować ok. 2 min (mieszając od czasu do czasu). Odstawić do przestygnięcia.
Krem czekoladowy wyłożyć na upieczony spód i wyrównać.
W kąpieli wodnej rozpuścić ½ tabliczki czekolady wraz z 4 łyżkami mleka i 3 łyżeczkami oleju kokosowego. Tak przygotowaną polewą polać tartę. Tartę udekorować posiekanymi orzechami oraz płatkami migdałowymi.
Tartę wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, czekolada, deser, orzechy, polski, przepisy, tarta