BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWA -SNICKERS


Oto tarta grzechu warta! Przed Wami bezglutenowa tarta czekoladowa...UWAGA - Snickers. Tego smaku nie da się zapomnieć, na da się nie skusić na kolejny kawałek. Ale chociaż wegańska i bezglutenowa, nie znaczy że niskokaloryczna! Pamiętajcie więc, że zanim zabierzecie się za jedzenie warto zainwestować w porządny trening!





Składniki:

Ciasto:

300g mąki jaglanej
6 łyżek mąki kokosowej
150-160ml oleju
szczypta soli
80ml wody
1,5 łyżki cukru

Warstwa karmelowa:

150g cukru
3 łyżki wody 
¾ szklanki orzechów ziemnych

Warstwa orzechowa:

8-10 łyżek masła orzechowego
6-8 łyżek cukru pudru

Krem czekoladowy:

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
300ml mleka kokosowego
100ml mleka migdałowego
2 łyżeczki agar
½ tabliczki czekolady

Polewa czekoladowa:

½ tabliczki czekolady
4 łyżki mleka
3 łyżeczki oleju koko

Dodatkowo:

Płatki migdałowe/ posiekane pistacje do dekoracji


Przygotowanie:

Z podanych składników na ciasto wyrobić jednolitą masę. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

Schłodzone ciasto na tartę rozłożyć na blaszce posmarowanej oliwą/olejem. Ponakłuwać widelcem i piec ok. 15-20 minut. 


W tym czasie przygotować warstwę orzechową: zmiksować masło orzechowe z cukrem pudrem na gładką masę.

Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Przygotować karmel z orzechami: do garnka wsypać cukier i dodać 3 łyżki wody. Podgrzewać ciągle mieszając do czasu aż cukier się rozpuści i powstanie karmel.


Dodać orzechy, dokładnie wymieszać


i natychmiast wyłożyć na upieczone ciasto. 
Na warstwę karmelu rozsmarować warstwę orzechową. 


Ciasto wstawić do lodówki. 

W tym czasie rozpuścić ½ tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Zagotować mleko kokosowe wraz z połową mleka migdałowego. Pozostałą ilość mleka migdałowego wymieszać dokładnie z budyniem. Tak przygotowaną mieszaninę wlać do gotującego się mleka wraz z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie wymieszać. Dodać agar i gotować ok. 2 min (mieszając od czasu do czasu). Odstawić do przestygnięcia.

Krem czekoladowy wyłożyć na upieczony spód i wyrównać.


W kąpieli wodnej rozpuścić ½ tabliczki czekolady wraz z 4 łyżkami mleka i 3 łyżeczkami oleju kokosowego. Tak przygotowaną polewą polać tartę. Tartę udekorować posiekanymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. 


Tartę wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.


Smacznego!


Etykiety: , , , , , ,