ZUPA WARZYWNA Z MARCHEWKOWYMI PIEROŻKAMI


Są smaki, które zawsze kojarzą się z domem rodzinnym. Dla nas jednym z dań, który przywołuje wspomnienie domu rodzinnego jest zupa z młodych warzyw - włoszczyzna, marchewka i groszek w strąkach. Jednak chcąc zastąpić ziemniaki w zupie, M. wpadła na pomysł wykorzystania przepisu na marchewkowe pierożki naszej Cioci Z., na które M. czeka cały rok! Postanowiłyśmy jednak nadać im lekko indyjski smak. Spróbujcie sami zupki warzywnej z marchewkowymi pierożkami. Smaki, które zapamiętacie na lata.








Składniki:

pęczek młodej włoszczyzny
2 marchewki
200 g groszku zielonego w strąkach
5 ziaren pieprzu czarnego
2-3 l wody
sól
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego



Pierożki:



Ciasto



200g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
1.5 łyżki oliwy
szczypta soli

Farsz

3 marchewki
1 cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
¼ łyżeczki curry

Przygotowanie:

Włoszczyznę i dwie marchewki drobno kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Strąki groszku przekrajamy na pół i dodajemy do pozostałych warzyw. Wsypujemy sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do momentu, kiedy warzywa zmiękną.


Ciasto na pierogi:

Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy szczyptę soli i dolewamy gorącą wodę powoli mieszając widelcem. Wlewamy oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut, aby ciasto odpoczęło.


Farsz:

Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy do momentu, gdy marchewka będzie miękka.


Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy. Wrzucamy ugotowaną marchewkę. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy curry. Mieszamy i chwilę podsmażamy.


Ciasto cieniutko wałkujemy. Wycinamy małe kółka.


Na każde kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi. 


Pierogi gotujemy w osolonej, gotującej się wodzie przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnie pierogów.

Na głęboki talerz wykładamy 5 małych pierożków, zalewamy zupą. Smacznego!


Etykiety: , , , ,