1.5 łyżki oliwy
szczypta soli
Farsz
3 marchewki
1 cebula
ząbek czosnku
sól
pieprz
¼ łyżeczki curry
Przygotowanie:
Włoszczyznę i dwie marchewki drobno kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Strąki groszku przekrajamy na pół i dodajemy do pozostałych warzyw. Wsypujemy sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do momentu, kiedy warzywa zmiękną.
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy do miski. Wsypujemy szczyptę soli i dolewamy gorącą wodę powoli mieszając widelcem. Wlewamy oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Farsz:
Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy do momentu, gdy marchewka będzie miękka.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek. Szklimy. Wrzucamy ugotowaną marchewkę. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy curry. Mieszamy i chwilę podsmażamy.
Ciasto cieniutko wałkujemy. Wycinamy małe kółka.
Na każde kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy pierogi.
Pierogi gotujemy w osolonej, gotującej się wodzie przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnie pierogów.
Na głęboki talerz wykładamy 5 małych pierożków, zalewamy zupą. Smacznego!