Weganie bez sprzecznie uwielbiają warzywa! My lubimy niemal wszystkie rodzaje warzyw. Ostatnio wyjątkowo zasmakował nam warzywny mix w postaci włoskiej zupy minestrone, Porządna dawka warzyw, roślinnego białka i witamin. Obok takiej zupy nie można przejść obojętnie. Uwaga warzywa - nadchodzimy!
Składniki:
1-1,5l bulionu warzywnego
2 marchewki
1 czerwona papryka
⅔ cukinii
½ cebuli
½ papryczki chili
2 łodygi selera naciowego
garść fasolki szparagowej
4 łyżki fasolki białej (ugotowanej lub z puszki)
½-1 puszka pomidorów krojonych
½ łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki suszonego czosnku
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonego tymianku
lub 2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Selera oraz marchew pokroić w półplasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilkę podsmażyć. Dodać czosnek, paprykę, marchewkę i seler naciowy i smażyć ok. 2-3 minut ciągle mieszając.
Na koniec wrzucić cukinię i podsmażyć z pozostałymi warzywami przez ok. 2-3 minuty. Następnie warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, białą fasolę, pomidory krojone i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
Dodać przyprawy i ew. cukier jeśli zupa jest zbyt kwaśna. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, cukinia, fasola, kuchnia włoska, marchewka, polski, pomidory, przepisy, zupa