Nadchodzi weekend, a skoro weekend, to najwyższa pora na małe roślinne, kaloryczne szaleństwo. Dzisiaj w roli głównej czekolada. Dużo czekolady:). Fani czekolady w wegańskim wydaniu łączcie się, bowiem przed Wami wegańskie brownie z orzechami! Znika do ostatniego okruszka, a nawet ostatniego wylizanego talerzyka;)
Składniki:
150g mąki pszennej
100ml oleju
150g cukru
5 łyżek kakao
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody
4 łyżki mielonego siemienia lnianego + 8 łyżek wody
3-4 krople ekstraktu waniliowego
szczypta soli
100ml gorącej wody
2 garście orzechów włoskich
Przygotowanie:
W małej miseczce dokładnie wymieszać siemię lniane wraz z wodą i odstawić. Orzechy drobno posiekać. Do dużej miski pokruszyć czekoladę, dodać kakao i zalać gorącą wodą. Poczekać chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać i zacząć miksować. Zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, siemię lniane, ekstrakt, sól i nadal miksować. Następnie dodać olej oraz orzechy i miksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę oraz sodę przesiać i dodać do ciasta. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki lub ręki (ciasto jest bardzo gęste).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Ciasto piec w piekarniku ok. 25 minut.
Ostudzić na kratce i podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Etykiety: ciasto, czekolada, deser, polski, przepisy