250 g bobu
⅓ papryczki chili
1 mały ząbek czosnku
sól
łyżka oliwy
Salsa:
1 pomidor
garść liści bazylii
garść natki pietruszki
łyżka oliwy
szczypta soli
sos:
180 g koncentratu pomidorowego
sól
⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
½ łyżeczki cukru
garść liści bazylii
100 ml wody
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 5 minut ( do miękkości), po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Chili i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy chili z czosnkiem. Lekko podsmażamy i wrzucamy bób. Solimy, mieszamy i podsmażamy około minuty.
Sos:
Do małego garnka wlewamy koncentrat pomidorowy i wodę. Dodajemy cukier, czosnek i sól. Gotujemy mieszając co chwila. Kiedy sos lekko się zredukuje dodajemy porwane dłońmi liście bazylii. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Salsa:
Pomidora drobno kroimy. Natkę i bazylię siekamy. Mieszamy z pomidorem i dodajemy oliwę i sól. Mieszamy.
Kiedy ciasto na pizze będzie gotowe, rozwałkowujemy ciasto, które przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Cisto smarujemy sosem, na który kładziemy bób i salsę.
Pieczemy w 220 stopniach przez 10-12 minut.