PIZZA Z BOBEM I SALSĄ POMIDOROWO - PIETRUSZKOWO - BAZYLIOWĄ


Czy można połączyć miłość do pizzy i bobu? Oczywiście, że tak!. Kiedy bób pojawia się w sprzedaży już w czerwcu M. zaczyna szaleć, bo bób to jej roślinna miłość;) A z tej miłości powstał pomysł na wegańską bobowa pizzę z czosnkiem, chili i orzeźwiającą salsa z pomidora, bazylii i natki pietruszki. Połączenie idealne dla fanów włoskiego specjału i sezonowego hitu przełomu czerwca i lipca.






Składniki ( na 2 duże pizze)

250 g bobu
⅓ papryczki chili
1 mały ząbek czosnku
sól
łyżka oliwy

Salsa:

1 pomidor
garść liści bazylii
garść natki pietruszki
łyżka oliwy
szczypta soli

Ciasto na pizzę: http://2vegelovers.blogspot.com/2016/02/pizza-vege-i-vegan_10.html

sos:

180 g koncentratu pomidorowego
sól
⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
½ łyżeczki cukru
garść liści bazylii
100 ml wody


Przygotowanie:

Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem: http://2vegelovers.blogspot.com/2016/02/pizza-vege-i-vegan_10.html


Bób gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie przez około 5 minut ( do miękkości), po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Chili i czosnek drobno siekamy. 


Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy chili z czosnkiem. Lekko podsmażamy i wrzucamy bób. Solimy, mieszamy i podsmażamy około minuty.


Sos:

Do małego garnka wlewamy koncentrat pomidorowy i wodę. Dodajemy cukier, czosnek i sól. Gotujemy mieszając co chwila. Kiedy sos lekko się zredukuje dodajemy porwane dłońmi liście bazylii. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.


Salsa:


Pomidora drobno kroimy. Natkę i bazylię siekamy. Mieszamy z pomidorem i dodajemy oliwę i sól. Mieszamy.


Kiedy ciasto na pizze będzie gotowe, rozwałkowujemy ciasto, które przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Cisto smarujemy sosem, na który kładziemy bób i salsę.


Pieczemy w 220 stopniach przez 10-12 minut.


Etykiety: , , , , ,