NARIAL CZAWAL I DAL Z SOCZEWICY, CZYLI RYŻ KOKOSEM I GULASZ Z ZIELONEJ SOCZEWICY


Zgodnie z obietnicą dzisiaj przed Wami pierwsze wegańskie przerabianie kuchni indyjskiej z książki, którą M. kupiła w Pokojowej Wiosce Kryszny na 22 Przystanku Woodstock. Kochamy te smaki - intensywne, aromatyczne, niezapomniane.  Dzisiaj połączenie wyjątkowe - Narial czawal, z nieco zmienioną proporcją i całkowicie zmieniony na wegański przepis oraz nasz autorski ostry dal z zielonej soczewicy, czyli połączenie słodkawego ryżu z ostrym gulaszem. Smak Indii w domu, do którego na pewno będziemy niejednokrotnie wracały.





Składniki (na 3-4 porcje):


Narial czawal:

100g ryżu basmati
750 ml wody
3 łyżeczki cukru
¼ łyżeczki kardamonu
3 łyżki siekanych pistacji
2 łyżki rodzynek
5 łyżek wiórków kokosowych ( bezsiarkowych)



Przygotowanie:

Ryż zalewamy zimną woda i odstawiamy na minimum godzinę.

W garnku zagotowujemy wodę z kardamonem i cukrem. Do gotującej się wody wrzucamy ryż (jeżeli używacie ryżu w torebkach wysypcie zawartość torebki do garnka) i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie wsypujemy pozostałe składniki ( wiórki kokosowe, rodzynki i pistacje).


Zmniejszamy ogień i gotujemy około 8 - 10 minut kiedy ryż będzie gotowy. 


Odstawiamy garnek z ryżem na 5 minut do odparowania nadmiaru płynu.


Dal z soczewicy:

150g soczewicy zielonej
łyżka żółtej pasty curry
1 cukinia
2 marchewki
puszka pomidorów krojonych
łyżeczka cukru
sól
⅓ łyżeczki garam masala
2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki
łyżka oleju kokosowego


Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( około 20 minut). Odsączamy.
Marchewkę i cukinię kroimy w talarki. Na dużej patelni rozpuszczamy olej kokosowy oraz pastę curry. Wrzucamy marchewkę i cukinię i podsmażamy około 2 minut.


Dodajemy soczewicę, solimy. Mieszamy smażąc przez 3-4 minuty. 


Wrzucamy krojone pomidory i lekko słodzimy. Dusimy warzywa przez 3 minuty mieszając co jakiś czas. 


Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki, mieszamy i dusimy jeszcze przez dwie minuty. Gotowe:)


Etykiety: , , , , , ,