Zgodnie z obietnicą dzisiaj przed Wami pierwsze wegańskie przerabianie kuchni indyjskiej z książki, którą M. kupiła w Pokojowej Wiosce Kryszny na 22 Przystanku Woodstock. Kochamy te smaki - intensywne, aromatyczne, niezapomniane. Dzisiaj połączenie wyjątkowe - Narial czawal, z nieco zmienioną proporcją i całkowicie zmieniony na wegański przepis oraz nasz autorski ostry dal z zielonej soczewicy, czyli połączenie słodkawego ryżu z ostrym gulaszem. Smak Indii w domu, do którego na pewno będziemy niejednokrotnie wracały.
Składniki (na 3-4 porcje):
Narial czawal:
100g ryżu basmati
750 ml wody
3 łyżeczki cukru
¼ łyżeczki kardamonu
3 łyżki siekanych pistacji
2 łyżki rodzynek
5 łyżek wiórków kokosowych ( bezsiarkowych)
Przygotowanie:
Ryż zalewamy zimną woda i odstawiamy na minimum godzinę.
W garnku zagotowujemy wodę z kardamonem i cukrem. Do gotującej się wody wrzucamy ryż (jeżeli używacie ryżu w torebkach wysypcie zawartość torebki do garnka) i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie wsypujemy pozostałe składniki ( wiórki kokosowe, rodzynki i pistacje).
Zmniejszamy ogień i gotujemy około 8 - 10 minut kiedy ryż będzie gotowy.
Odstawiamy garnek z ryżem na 5 minut do odparowania nadmiaru płynu.
Dal z soczewicy:
150g soczewicy zielonej
łyżka żółtej pasty curry
1 cukinia
2 marchewki
puszka pomidorów krojonych
łyżeczka cukru
sól
⅓ łyżeczki garam masala
2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki
łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( około 20 minut). Odsączamy.
Marchewkę i cukinię kroimy w talarki. Na dużej patelni rozpuszczamy olej kokosowy oraz pastę curry. Wrzucamy marchewkę i cukinię i podsmażamy około 2 minut.
Dodajemy soczewicę, solimy. Mieszamy smażąc przez 3-4 minuty.
Wrzucamy krojone pomidory i lekko słodzimy. Dusimy warzywa przez 3 minuty mieszając co jakiś czas.
Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki, mieszamy i dusimy jeszcze przez dwie minuty. Gotowe:)
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, kuchnia indyjska, polski, przepisy, ryż, soczewica