NALEŚNIKI Z WIŚNIOWYM TWAROŻKIEM Z TOFU


Porządne naleśnikowe i w dodatku wegańskie śniadanie pełne białka! O tak, czasem marzymy za śniadaniem w wersji na słodko. Dzisiaj proponujemy Wam proste w przygotowaniu naleśniki z domowym twarożkiem z tofu i wiśni w syropie, które bez trudu przygotujecie w domu w kilka minut. Pyszne śniadanie na start!




Składniki ( na 2 duże naleśniki):


Ciasto:

100g mąki pszennej
15 łyżek mleka sojowego
szczypta proszku do pieczenia
oliwa do smażenia

Farsz:

90g tofu naturalnego
1 banan
6 łyżek wiśni w syropie ( wiśnie zagotowane z cukrem i odrobiną wody)
6 łyżek mleka sojowego
łyżeczka cukru pudru


Do miski wlewamy mleko sojowe i stopniowo miksując wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Rozgrzaną patelnię lekko spryskujemy oliwą lub przecieramy oliwą i wylewamy cienkie placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.


Twarożek:

Do naczynia wrzucamy rozkruszone tofu, pokrojonego w mniejsze kawałki banana, mleko sojowe i cukier. 


Blendujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do miseczki i dodajemy wiśnie w syropie. Mieszamy.

Każdy placek smarujemy warstwą twarożku, składamy na pół i jeszcze raz na pół ( w trójkąty). Smacznego!


Etykiety: , , , , , ,