Porządne naleśnikowe i w dodatku wegańskie śniadanie pełne białka! O tak, czasem marzymy za śniadaniem w wersji na słodko. Dzisiaj proponujemy Wam proste w przygotowaniu naleśniki z domowym twarożkiem z tofu i wiśni w syropie, które bez trudu przygotujecie w domu w kilka minut. Pyszne śniadanie na start!
Składniki ( na 2 duże naleśniki):
Ciasto:
100g mąki pszennej
15 łyżek mleka sojowego
szczypta proszku do pieczenia
oliwa do smażenia
Farsz:
90g tofu naturalnego
1 banan
6 łyżek wiśni w syropie ( wiśnie zagotowane z cukrem i odrobiną wody)
6 łyżek mleka sojowego
łyżeczka cukru pudru
Do miski wlewamy mleko sojowe i stopniowo miksując wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Rozgrzaną patelnię lekko spryskujemy oliwą lub przecieramy oliwą i wylewamy cienkie placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Twarożek:
Do naczynia wrzucamy rozkruszone tofu, pokrojonego w mniejsze kawałki banana, mleko sojowe i cukier.
Blendujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do miseczki i dodajemy wiśnie w syropie. Mieszamy.
Każdy placek smarujemy warstwą twarożku, składamy na pół i jeszcze raz na pół ( w trójkąty). Smacznego!
Etykiety: deser, naleśniki, polski, przepisy, śniadanie, tofu, wiśnie