Składniki (4 osoby):
1 cebula
1 marchewka
8 łyżek ciecierzycy z puszki/ ugotowanej
½ papryki czerwonej
½ papryczki chili
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki cukru
szczypta suszonego czosnku
sól
świeża bazylia i oregano
300-400g makaronu pełnoziarnistego penne
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, marchew w półplasterki, paprykę w kwadraty. Papryczkę chili oraz bazylię i oregano drobno posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić marchew, chili i paprykę i smażyć ok. 2-3 minut, ciągle mieszając. Do warzyw dodać cebulę i smażyć kolejne 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Warzywa zalać pomidorami z puszki, dodać przecier pomidorowy, ciecierzycę, cukier oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 3-4 minut.
W międzyczasie ugotować makaron - 8-12 minut w gorącej, osolonej wodzie.
Gotowy makaron zalać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać. Smacznego!