MAKARON Z CIECIERZYCĄ W SOSIE POMIDOROWYM


Kiedy potrzebujemy porządnej dawki roślinnego białka chętnie sięgamy po ciecierzycę. Co bardzo ważne ciecierzyca, jest również bogata w błonnik, dzięki czemu pozwala na długo cieszyć się poczuciem najedzenia. Weganie bowiem pomimo stereotypów nie pochłaniają tony warzyw i owoców dziennie;p. Dzisiaj proponujemy Wam ciecierzycę w sosie pomidorowym z makaronem. Proste danie, sycące i szybkie do przygotowania. Idealne na obiad lub wczesną kolację.






Składniki (4 osoby):

1 cebula
1 marchewka
8 łyżek ciecierzycy z puszki/ ugotowanej
½ papryki czerwonej
½ papryczki chili
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki cukru
szczypta suszonego czosnku
sól
świeża bazylia i oregano
300-400g makaronu pełnoziarnistego penne



Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, marchew w półplasterki, paprykę w kwadraty. Papryczkę chili oraz bazylię i oregano drobno posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić marchew, chili i paprykę i smażyć ok. 2-3 minut, ciągle mieszając. Do warzyw dodać cebulę i smażyć kolejne 2-3 minuty, ciągle mieszając.


Warzywa zalać pomidorami z puszki, dodać przecier pomidorowy, ciecierzycę, cukier oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 3-4 minut. 


W międzyczasie ugotować makaron - 8-12 minut w gorącej, osolonej wodzie.

Gotowy makaron zalać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,