DROŻDŻOWE BABECZKI Z AGRESTEM


Weekend bez słodkości? Niemożliwe;p. Ponieważ w sprzedaży jest już agrest dzisiaj mamy dla Was propozycję na drożdżowe babeczki właśnie z agrestem, który jest świetnym źródłem żelaza, witaminy A,C oraz B1. A skoro słodkości, to nie obejdzie się bez porządnej dawki ruchu - spacerujcie, biegajcie i zajadajcie bez wyrzutów sumienia;)





Składniki (10 babeczek):


125ml mleka roślinnego
25g drożdży świeżych
80g cukru
250-260g mąki pszennej
kilka kropel ekstraktu waniliowego
3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
100-150g agrestu
kilka łyżek cukru do posypania


Przygotowanie:


Do miski wrzucić pokruszone drożdże, zalać je ciepłym mlekiem oraz zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do przygotowanego rozczynu dodać ekstrakt waniliowy oraz przesiać mąkę. Zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i nadal wyrabiać ciasto aż przestanie kleić się do rąk. 


Tak przygotowane ciasto pozostawić pod przykryciem na około godzinę (lub do podwojenia swojej objętości). Piekarnik rozgrzać od 180 st. C. Agrest umyć i oczyścić z ogonków.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę, rozgnieść palcami, do środka włożyć odrobinę agrestu i posypać cukrem.


Następnie każdą babeczkę zakleić i wyłożyć do papilotki.


Piec ok. 20 minut (aż się zarumienią). Można podawać z cukrem pudrem lub lukrem (woda z cukrem pudrem).


Etykiety: , , , ,