A skoro weekend to… wegańskie słodkości czas start! Dzisiaj coś na szybko, przecież nie będziemy marnować czasu na siedzenie w domu, kiedy za oknem lato! Drożdżówka w połączeniu z sezonowymi owocami - dzisiaj jagody! Połączenie idealne i oczywiście w 100% roślinne.
Składniki ( na średnią blaszkę):
Ciasto:
400g mąki pszennej
100g cukru
150ml oleju o neutralnym smaku ( kokosowy, słonecznikowy)
150 ml mleka sojowego
rozczyn:
20 g świeżych drożdży
50 ml gorącej wody
łyżka cukru
3 łyżki mąki
Farsz:
szklanka jagód
2-3 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W dużej misce rozkruszamy drożdże, dodajemy gorącą wodę i cukier. Mieszamy. Wsypujemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy, żeby drożdże zaczęły “pracować”.
Do gotowego rozczynu przesiewamy mąkę. Wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Mieszamy. Powoli zaczynamy zagniatać ciasto dolewając stopniowo olej. Zagniatamy elastyczne ciasto, do czasu, aż przestanie przyklejać się do rąk W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby nieco podrosło.
Przygotowujemy farsz. Jagody zasypujemy cukrem i cynamonem i dokładnie mieszamy.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 równe części. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki ( lub wyklejamy ciastem bez wałkowania). Na ciasto wykładamy farsz z jagód
i przykrywamy go rozwałkowaną drugą połową ciasta.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 -25 minut. Smacznego!
Etykiety: ciasto, deser, jagody, polski, przepisy