Kiedy nadeszło pierwsze wegańskie lato w życiu M. pierwsze o czym pomyślała to lody. Oczywiście można skusić się na sorbet, ale tęsknotę wywoływały również tradycje mleczne smaki. Dzisiaj znalazłyśmy odpowiedź na wysokie letnie potrzeby - domowe wegańskie lody. Pyszne i pełne smaku - pistacjowe dla maniaków orzechów, tradycyjne truskawkowe i mojito dla tych, którzy szukają letniego orzeźwienia. Takich lodów z pewnością nie znajdziecie w żadnej lodziarni, a zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej!
Pistacjowe
Składniki (2 porcje):
1 mrożony banan
2 łyżki obranych i drobno posiekanych pistacji
1 kropla aromatu waniliowego/ ziarna z ½ laski wanilii
50ml mleka roślinnego
Mojito
Składniki (2 porcje):
1 mrożony banan
sok z 1 limonki
skórka z 1 limonki
½-1 łyżka drobno posiekanej mięty
30-50ml mleka roślinnego
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Truskawkowe
Składniki (4 porcje):
1 mrożony banan
10 mrożonych truskawek
50ml mleka roślinnego
Przygotowanie:
Lody są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki dokładnie zblendować. Lody podawać tuż po przygotowaniu. Nie wymagają dodatkowego mrożenia. Smacznego:)
Etykiety: bez cukru, bezglutenowe, deser, lody, polski, przepisy