BEZGLUTENOWE KOTLETY Z KOMOSY RYŻOWEJ I CIECIERZYCY


Ciecierzyca rządzi! Nie tylko jest świetnym źródłem białka roślinnego, ale również jest bogata w aminokwasy i żelazo! Dzisiaj proponujemy Wam podwójną dawkę wegańskiego białka, czyli połączenie naszej ukochanej ciecierzycy z komosą ryżową, a wszystko w postaci kotlecików z lekką nutą Indii. Po takim posiłku, żaden trening siłowy nie będzie zbyt ciężki;) Więc zajadajcie i z wegan powerem sięgajcie po hantle, kettle i sztangi:)





Składniki (ok. 20 kotletów):

1 puszka ciecierzycy
150g suchej komosy ryżowej
1 papryczka chili
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka czarnuszki
1 por
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka garam masala
natka pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki mąki z ciecierzycy
płatki jaglane do obtoczenia
olej/oliwa do smażenia


Przygotowanie:

Komosę opłukać, zalać wodą i gotować ok. 25 minut. Ciecierzycę odcedzić z wody i zmielić. Pora, papryczkę chili oraz natkę pietruszki drobno posiekać. Do miski wrzucić ugotowaną komosę oraz zmieloną ciecierzycę. Dodać siemię lniane, przyprawy, chili, pora oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę z ciecierzycy i ponownie wymieszać. Z tak przygotowanej masy formować kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w płatkach jaglanych.


Smażyć na niewielkiej ilości oleju/oliwy z obu stron.



Podawać np. z sosem pomidorowym w towarzystwie pieczonych batatów i sałatki. Smacznego:)


Etykiety: , , , , , , ,