WRAPSY Z PASTĄ CIECIERZYCOWO - SŁONECZNIKOWĄ I WARZYWAMI

Mąż M. wrócił ze służbowego wyjazdu z pysznym prezentem - Sarek, czyli cienkie szwedzkie chlebki przypominające tortille, ale delikatniejsze i niezwykle lekkie. Dlatego dzisiaj czas na lekki posiłek, który z łatwością możecie zabrać ze sobą do pracy lub spakować dziecku do szkoły. Pożywne, pełne roślinnego białka oraz świeżych warzyw.





Składniki ( na 4 wrapsy):

4 placki tortilla lub 4 chlebki Sarek
2 pomidory
3 ogórki kiszone
kawałek papryki czerwonej
garść sałaty lodowej
8 rzodkiewek

Pasta:

150 g ciecierzycy konserwowej
6 łyżek pestek słonecznika
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z ½ cytryny
sól
szczypta czosnku granulowanego
pieprz czarny 
1 łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:

Pomidory i ogórki kroimy w plastry, rzodkiewkę w plastry, a paprykę czerwoną w słupki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Ciecierzycę odsączamy i wrzucamy do wysokiego naczynia. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i dodajemy do ciecierzycy. Wlewamy sok z wyciśniętej ½ cytryny. Dodajemy posiekana natkę i przyprawy. 


Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. 


Chlebki / tortille podgrzewamy na suchej patelni. Nakładamy 1-2 łyżki pasty,kładziemy sałatę i warzywa.


 Zwijamy.


Etykiety: , , , , ,