200ml ciepłej wody
½ łyżeczki soli
2 łyżki siemienia
2 łyżki oliwy
Pesto:
2 garści rukoli
1 garść bazylii
2 łyżki pistacji
1 łyżka nerkowców
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, siemię lniane oraz wodę. Wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na ok. 20 min.
Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować i pokroić wzdłuż na paski o szer. ok. 1cm.
Do wysokiego naczynia przełożyć rukolę, bazylię oraz zmielone orzechy. Dodać oliwę oraz przyprawy i zblendować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Makaron gotować ok. 3-4 min. w gotującej się, osolonej wodzie. Gotowy makaron wymieszać z pesto. Smacznego!
*Do makaronu polecamy prostą sałatkę z pomidorów, bazylii oraz oliwy.