Spotkanie z przyjaciółmi, rodzinna kolacja lub lunch, dzisiejszy przepis jest uniwersalny. Połączenie ciasta francuskiego z pieczonymi warzywami i zielonym pesto. Zdecydowany numer jeden naszych siostrzanych spotkań. Już od pierwszego kawałka trudno oprzeć się kolejnemu. Tarta, która zaczyna znikać w mgnieniu oka. Więc bacznie pilnujcie swojego kawałka;)
Składniki (3-4 osoby):
2 opakowania ciasta francuskiego
1 papryka
1 cukinia
1 cebula
6 pomidorków koktajlowych
papryczka chili (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w kwadraty. Cukinię obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w ćwiartki. Do miski wrzucić pokrojone warzywa oraz pomidorki i posiekaną papryczkę chili (opcjonalnie). Warzywa skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja grill - jeśli dostępna). Warzywa przełożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i grilować ok. 20 min.
Na dnie naczynia do tarty rozłożyć ciasto francuskie. Na górę położyć grilowane warzywa.
Przykryć drugą warstwą ciasta francuskiego i ponakłuwać górną warstwę ciasta widelcem. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30 minut.
Podawać z ulubioną sałatką.
Etykiety: ciasto francuskie, danie główne, polski, przepisy, tarta