½ czerwonej papryki
2-3 pieczarki
⅓ cebuli
8-10 zielonych oliwek
½ papryczki chili (opcjonalnie)
puszka pomidorów krojonych
1 łyżka świeżej bazylii
⅓ łyżki świeżego oregano
szczypta cukru
szczypta suszonego czosnku / ½ świeżego ząbka czosnku
sól
1-2 łyżki oliwy
Dodatkowo: makaron spaghetti - ilość wg upodobań :)
Przygotowanie:
Pieczarki obrać. Paprykę, pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Chili, bazylię oraz oregano drobno posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli, ciągle mieszając. Następnie dodać pieczarki i chwilę podsmażyć (2-3 minuty). Po tym czasie wrzucić paprykę oraz papryczkę chili i ponownie podsmażyć 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodać pomidory, oliwki oraz przyprawy i dusić na małym ogniu ok. 5-6 minut.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (7-8 min al dente). Makaron polać sosem. Gotowe:)