SPAGHETTI Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM

Dzisiaj Dzień Dziecka, wyjątkowe święto małych odkrywców. Odkryjmy więc z nimi dzisiaj warzywne smaki w najlepszym wydaniu...bo kto nie kocha spaghetti. A nasza dzisiejsza odsłona makaronowa, jest tym bardziej niezwykła, że ma ponad 15 letnią historię pięknej miłości i to nie tylko do gotowania. K. i jej męża jeszcze za czasów studenckich oczarowało pewne spaghetti podawane w lokalnej restauracji, ale, ale życie studenta rządzi się swoimi prawami więc B. (mąż K.) odtworzył ten niezwykły smak w domu, a dodatkowo wzbogacił go tworząc prawdziwą głębie smaków. Spróbujcie koniecznie i zaczarujcie dzisiaj dzieciaki roślinnym spaghetti!








Składniki na sos(3-4 osób):

½ czerwonej papryki
2-3 pieczarki
⅓ cebuli
8-10 zielonych oliwek
½ papryczki chili (opcjonalnie)
puszka pomidorów krojonych
1 łyżka świeżej bazylii
⅓ łyżki świeżego oregano
szczypta cukru
szczypta suszonego czosnku / ½ świeżego ząbka czosnku
sól
1-2 łyżki oliwy

Dodatkowo: makaron spaghetti - ilość wg upodobań :)


Przygotowanie:

Pieczarki obrać. Paprykę, pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Chili, bazylię oraz oregano drobno posiekać. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli, ciągle mieszając. Następnie dodać pieczarki i chwilę podsmażyć (2-3 minuty). Po tym czasie wrzucić paprykę oraz papryczkę chili i ponownie podsmażyć 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodać pomidory, oliwki oraz przyprawy i dusić na małym ogniu ok. 5-6 minut. 


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (7-8 min al dente). Makaron polać sosem. Gotowe:)


Etykiety: , , , , , ,