Pomimo, ze temperatura na zewnątrz nieco spadła, ciągle w powietrzu czuć powiew letnich upałów. Dlatego też nic nie sprawdza się lepiej w porze obiadowej czy na kolacji niż duża micha warzyw. Dzisiaj mamy dla Was propozycje na lekki, ale zarazem odżywczy posiłek, idealny na letnie dni. Połączenie szpinaku, kalafiora, pomidorków koktajlowych i fasolki szparagowej spełni wszystkie roślinne potrzeby:)
Składniki (2 osoby):
garść szpinaku
½ małego kalafiora
1 marchew
garść fasolki szparagowej
2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
6 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na małe różyczki, marchew pokroić w półplasterki. Końcówki strąków fasolki odciąć. Pomidorki przekroić na pół. Fasolkę gotować w gorącej, osolonej wodzie ok. 8 minut. Ugotowaną fasolką odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Rozgrzać oliwę i wrzucić kalafiora oraz marchewkę. Warzywa smażyć ok. 3-5 minut ciągle mieszając.
Dodać ostudzoną fasolkę i smażyć jeszcze ok. 2 minut. Na talerz wyłożyć umyty szpinak, pomidory, podsmażone warzywa oraz uprażone pestki słonecznika. Skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, fasolka, kalafior, polski, pomidory, przepisy, sałatka, szpinak