Nadszedł czas na idealne i proste połączenie sezonowe. Dzisiaj więc pomysł na obiad - kalafior, tym razem w nowej odsłonie - jako podstawa risotto. Do tego świeży groszek, czosnek i nowalijki. Cudownie smakuje w towarzystwie świeżych pomidorów.
Składniki ( na 2 osoby):
¾ dużego kalafiora
2 ząbki czosnku
250 g groszku zielonego ( w strączkach)
2 łyżki soku z cytryny
1 ½ łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Kalafiora bardzo drobno siekamy. Groszek obieramy ze strączków. Czosnek drobniutko siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek. Podsmażamy kilka sekund i dodajemy kalafiora. Solimy i pieprzymy. Mieszamy. Podsmażamy mieszając, do momentu kiedy kalafior delikatnie zmięknie.
Dodajemy zielony groszek. I dalej podsmażamy. Kiedy kalafior zacznie się lekko rumienić wlewamy sok z cytryny.
Mieszamy. Dodajemy natkę i koperek. Podsmażamy około minuty. Gotowe.
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, groszek, kalafior, polski, przepisy, risotto