RACUCHY


Czas na kolację. Dzieciaki zacierają ręce i szykują widelce, bo dzisiaj serwujemy racuchy - oczywiście wegańskie! Cudownie smakują jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem z dodatkiem dżemu lub świeżych sezonowych owoców. Szykujcie brzuszki, machajcie hantlami, a później placko fiesta na kolację!




Składniki (4 osoby):

500g mąki pszennej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
30g świeżych drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
550-560ml mleka roślinnego
olej do smażenia


Przygotowanie:

Do miski wrzucić drożdże, zasypać cukrem i zalać podgrzanym mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodać przesianą mąkę, szczyptę soli oraz siemię lniane. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5h.


Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto nakładać łyżką zamoczoną w gorącej wodzie. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor, następnie wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Podawać z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, owocami, domowym dżemem. Smacznego!


Etykiety: , , , ,