PULPETY Z TOFU PODANE Z KOLOROWYM RYŻEM


Drodzy Tatusiowie, drodzy Panowie, specjalnie dla Was dzisiaj wegański obiad. Wszystkich niedowiarków w moc roślinnej kuchni rozkładami dzisiaj na łopatki pulpecikami z tofu i porządną dawką ryżowych węglowodanów. Są warzywa - jest MOC!








Składniki (12 pulpetów):

Pulpety:

180g tofu
2 marchewki
kawałek pora
2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 5 łyżek gorącej wody
½ papryczki chili
120-150 płatków owsianych
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki curry
sól
pieprz
szczypiorek
olej/oliwa do smażenia

Ryż z warzywami:

300g dzikiego ryżu
1 cukinia
1 papryka
kawałek pora
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki przecieru pomidorowego


Przygotowanie:

Pulpety:

Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w plasterki, chili i szczypiorek drobno posiekać. W misce rozgnieść widelcem/ rękoma tofu, dodać startą marchewkę, pora, chili i szczypiorek. W osobnej miseczce wymieszać siemię lniane z wodą i dodać do tofu i warzyw. Dodać przyprawy, płatki owsiane i dokładnie wymieszać. 


Odstawić masę na pulpety na kilka minut do lodówki. Następnie formować pulpety wielkości orzecha włoskiego. 


Ryż z warzywami:

Ryż wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 18 minut. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę a pora w plasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić paprykę i smażyć ok. 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodać cukinię i pora i nadal smażyć ok. 3 minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano i dokładnie wymieszać. Do warzyw dodać ugotowany ryż, dolać odrobinę wody, przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i gotować chwile (2-3 min). 

Pulpety smażyć na oleju lub oliwie z oliwek i podawać z ryżem.


Etykiety: , , , ,