Nareszcie mamy lato. Warzywne szaleństwo w pełni i do tego upał. W taką pogodę mamy większą ochotę na lekkie dania, pełne sezonowych warzyw. Dlatego dzisiaj lekka zupka ze świeżych warzyw. Idealne danie na słoneczne dni.
Składniki (4 osób):
6 ziemniaków
2 marchewki
½ małego kalafiora
½ pora
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
½ szkl. groszku
garść posiekanej kapusty
1 l wody
5-6 ziarenek pieprzu czarnego
1 ziarenko ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać 1l wody, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu i zagotować. Marchewki, ziemniaki i korzeń pietruszki obrać. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Pora pokroić w plasterki. Do gotującej się wody wrzucić pokrojone warzywa, kalafior, groszek, posiekaną kapustę oraz łyżkę oliwy i gotować na wolnym ogniu do czasu aż ziemniaki zmiękną.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, groszek, kalafior, polski, przepisy, ziemniaki, zupa