½ cebuli
1 papryka czerwona
½ papryki białej/ żółtej/zielonej
2 duże dojrzałe pomidory/ 1 puszka pomidorów
½ papryczki chili
½ puszki ciecierzycy
100 g soczewicy czerwonej
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki oregano suszonego
garść świeżej bazylii
½ szklanki wody
300 g ryżu
Przygotowanie:
Cukinię i cebulę obrać. Cukinię pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę, paprykę w kwadraty. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Następnie pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z chili (około 2 minut) ciągle mieszając. Dodać papryki i nadal smażyć, ciągle mieszając (ok. 3 minut). Po tym czasie wrzucić cukinię i smażyć ok. 3-4 minut.
Do warzyw dodać pomidory, wodę oraz ciecierzycę i soczewicę. Doprawić przyprawami i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.
W razie potrzeby dodać odrobinę wody. W międzyczasie ugotować ryż. Potrawkę podawać z ryżem.