Wiele osób pyta nas kiedy znajdujemy czas na gotowanie, bo przecież wegańskie dania wymagają znacznie więcej czasu, aby były smaczne. Nic bardzie mylnego! Dzisiaj przepis z cyklu - szybki lunch. Wystarczy Wam 30 minut, aby przygotować smaczny i pełnowartościowy posiłek roślinny. Nie dajcie się zwieść stereotypom - kuchnia roślinna nie musi być ani czasochłonna, ani kosztowna!
Składniki (2 osoby):
4 ziemniaki
2 marchewki
kawałek pora
½ czerwonej papryki
⅓ kalafiora
4 -6 łyżek ciecierzycy z puszki
2 łyżki kukurydzy z puszki/świeżej
sól
pieprz
⅓ szkl. wody
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obrać. Ziemniaki pokroić w ósemki, a marchew w plasterki. Pora pokroić w piórka, paprykę w kwadraty. Kalafiora podzielić na różyczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone ziemniaki. Smażyć kilka minut, ciągle mieszając, do czasu aż ziemniaki zarumienią się. Następnie wrzucić marchew oraz paprykę i smażyć kolejne 3-4 minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie wrzucić kalafiora oraz pora i smażyć ok. 4 minut, nadal mieszając. Wrzucić ciecierzycę, kukurydzę, doprawić solą i pieprzem.
Następnie zalać wodą i gotować kilka minut na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, ciecierzyca, danie główne, kalafior, polski, przepisy, ziemniaki