PIZZA Z CIECIERZYCĄ I MARCHEWKĄ


Dzisiaj wielkie święto dla fanów pizzy...domowa pizza z roślinną porcją białka, marchewką i zielonym pesto:). Zanim zabierzecie się za zagniatanie ciasta, warto zadbać o trochę ruchu, bo pizza znika w ułamku sekundy i żaden kawałek nie będzie oszczędzony przed zjedzeniem!






Składniki (2 pizze):

Ciasto:

20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250ml ciepłej wody
500g mąki typ “0”
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli

Nadzienie:

1 papryka czerwona
1 marchewka
12 pomidorków koktajlowych
1 cebula
6 łyżek ciecierzycy z puszki/ugotowanej
4 łyżki kukurydzy z puszki/ ugotowanej
½ papryczki chili

Sos:
½ puszki pomidorów
1 łyżeczka cukru
bazylia
oregano
1 łyżka oliwy
szczypta suszonego czosnku


Zielone pesto: patrz przepis na PIZZA Z GRILOWANYMI WARZYWAMI I PESTO BAZYLIOWO-RUKOLOWYM

Przygotowanie:

Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier. Mieszamy i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy gotowy rozczyn, oliwę i szczyptę soli. Zagniatamy do momentu kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni. Gotowe ciasto formujemy w kulę i odstawiamy przykryte ściereczką (10-15 min).

Marchew obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie paski. Paprykę kroimy w kwadraty, pomidory przekrajmy na pół, cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chili drobno siekamy.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do garnka wrzucić pomidory, dodać sól i cukier i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać drobno posiekaną bazylię, oregano i czosnek i dusić jeszcze przez ok. 3 minuty.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami (lub rozwałkować) na blaszce posmarowanej oliwą lub na papierze do pieczenia. Na rozłożonym cieście rozprowadzamy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy pokrojone warzywa oraz posypujemy ciecierzycą i kukurydzą. Pizzę skrapiamy pesto.


Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st.na ok. 9-12 min. Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu wystarczy maks. 9 min.


Etykiety: , , , , , ,