NALEŚNIKI Z DOMOWYM DŻEMEM TRUSKAWKOWO-POMARAŃCZOWYM

Wegańskie naleśniki ? Jeszcze kilka lat temu powiedziałybyśmy, że to niemożliwe, żeby zrobić idealne naleśniki bez jajek...A jednak potrzeba królową wynalazku! Przed Wami wegańskie naleśniki. I to jakie- z domowym dżemem truskawkowo-pomarańczowym. Proste w przygotowaniu, pyszne i niezwykle efektowne.





Składniki (6-8) naleśników:

400ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
200ml wody gazowanej
300g mąki pszennej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
8g cukru waniliowego
1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego)
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dżem truskawkowo-pomarańczowy:
200-250g truskawek
50g cukru
sok z 1 pomarańczy

Dodatkowo:
banan
borówki
płatki migdałowe



Przygotowanie:



Do dużej miski wlać mleko oraz wodę, wsypać siemię lniane wraz z cukrem waniliowym i miksować. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, olej kokosowy i sól i nadal miksować do czasu otrzymania jednolitej konsystencji.


W międzyczasie truskawki umyć i pokroić w połówki. Truskawki przełożyć do niewielkiego rondelka, zasypać cukrem i zalać sokiem pomarańczowym. Gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. 


Po zagotowaniu nie miksować .

Gotowe ciasto naleśnikowe przelewać partiami na rozgrzaną patelnię i smażyć z dwóch stron do czasu zarumienienia się naleśnika. 


Podawać z ciepłym* dżemem, świeżymi owocami i płatkami migdałowymi. Smacznego.


*oczywiście można też przygotować dżem dzień wcześniej i podawać na zimno. Zależy od upodobań:)

Etykiety: , , , , , ,