MAKARON SOBA Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM


Wracamy do życia, a razem z nami nowe przepisy. Dzisiaj wyjątkowy obiad, bo na ryneczku pojawiła się już fasolka szparagowa w przystępnej cenie. Ale nie samą fasolką człowiek żyje, więc towarzyszą jej warzywa, sos pomidorowy, aromatyczne curry i bezglutenowy makaron gryczany, czyli japoński makaron Soba. Połączenie idealne.








Składniki (na 3 porcje): 



2 czerwone papryki
½ cukinii
1 duża cebula
300 g żółtej fasolki szparagowej
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
⅔ łyżeczki curry
1 łyżka oleju kokosowego
sól
cukier
⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
czarny pieprz mielony


150 g makaronu Soba ( japoński makaron gryczany)
natka pietruszki do posypania



Przygotowanie:

Paprykę i cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę przecinamy na pół. 


W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę. Szklimy. Dodajemy paprykę czerwoną. Chwilę podsmażamy. Wsypujemy fasolkę i smażymy około 4 minut. Dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy. Dodajemy curry, sól i czosnek. Mieszamy. 


Wrzucamy pomidory, dodajemy szczyptę cukru. Całość podlewamy wodą, tak, aby sos zakrył warzywa. Gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy pieprzem. Możemy ewentualnie dodać jeszcze szczyptę cukru, soli i curry. Podgotowujemy 3 minuty.

Makaron Soba gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ok. 3-4 minut we wrzącej, osolonej wodzie.

Po odsączeniu makaronu z wody wykładamy go na talerz, polewamy sosem z warzywami i posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki.



Etykiety: , , , , ,