300 g żółtej fasolki szparagowej
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
150 g makaronu Soba ( japoński makaron gryczany)
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Paprykę i cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Fasolkę przecinamy na pół.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę. Szklimy. Dodajemy paprykę czerwoną. Chwilę podsmażamy. Wsypujemy fasolkę i smażymy około 4 minut. Dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy. Dodajemy curry, sól i czosnek. Mieszamy.
Wrzucamy pomidory, dodajemy szczyptę cukru. Całość podlewamy wodą, tak, aby sos zakrył warzywa. Gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy pieprzem. Możemy ewentualnie dodać jeszcze szczyptę cukru, soli i curry. Podgotowujemy 3 minuty.
Makaron Soba gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ok. 3-4 minut we wrzącej, osolonej wodzie.
Po odsączeniu makaronu z wody wykładamy go na talerz, polewamy sosem z warzywami i posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki.