Kto odwiedza Nas regularnie, ten zapewne odkrył już naszą słabość do kuchni indyjskiej. Lubimy również wykorzystywać proste składniki, które odpowiednio doprawione zyskują zupełnie nowy smak i aromat. Dlatego chętnie sięgamy po produkty sezonowe. Dzisiaj mamy dla Was takie właśnie połączenie - curry groszkowo - marchewkowe z kokosową nutą. Danie, które podbija serca i brzuszki nawet tych, którzy dotąd unikali indyjskich smaków.
Składniki (na 2 porcje):
250g groszku w strąkach
2 duże młode marchewki
1 ½ łyżki oliwy
łyżka żółtej pasty curry
sól
4 łyżki mleka kokosowego (twarda część)
ząbek czosnku
⅓ papryczki chili
Przygotowanie:
Chili i czosnek drobno siekamy. Marchewki kroimy w plastry. Strąki groszku przekrajamy na pół.
W małym naczyniu mieszamy oliwę z pastą curry, którą to mieszankę wrzucamy na patelnię. Wrzucamy czosnek z chili. Lekko podsmażamy. Dodajemy marchewkę i solimy do smaku. Kiedy marchewka lekko zmięknie dodajemy groszek i mieszamy. Smażymy mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nadal zachowają lekką chrupkość, ok. 3-5 minut.
Następnie dodajemy mleko kokosowe i w razie potrzeby lekko dosalamy. Dusimy warzywa w mleku kokosowym, mieszając co chwila do momentu, kiedy mleko nieco się zredukuje, a warzywa staną się miękkie.
Curry idealnie komponuje się z ryżem. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, curry, danie główne, groszek, kuchnia indyjska, marchewka, polski, przepisy