BEZGLUTENOWE KOTLETY Z KALAFIORA I CIECIERZYCY


W końcu nadeszła pora na kalafiora, który pojawia się coraz częściej na lokalnych targach warzywnych. Dlatego dzisiaj mamy dla Was połączenie idealne - czyli kalafior i ciecierzyca w roli głównej, w dodatku zupełnie bez glutenu!






Składniki (4 osób):


½ puszki ciecierzycy
½ małego kalafiora
kawałek pora
natka pietruszki
1 łyżka siemienia
½ papryczki chili (opcjonalnie)
sól
pieprz
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki sody
olej/oliwa do smażenia


Przygotowanie:

Kalafiora umyć i ugotować do miękkości. Ostudzić. Ciecierzycę wrzucić do dużej miski wraz z ugotowanym kalafiorem i rozgnieść przy pomocy widelca (mogą pozostać większe kawałki - wg upodobań). Pora, natkę pietruszki oraz papryczkę chili drobno posiekać. Dodać do kalafiora i ciecierzycy. Do masy na kotlety dodać siemię lniane oraz przyprawy oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane masę wstawić na ok. 20-30 minut do lodówki. 


Po tym czasie formować małe okrągłe kotleciki.


Smażyć na oliwie/oleju z dwóch stron. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego!


Etykiety: , , , , , ,