1-1,5 l wody
2 marchewki
½ pora
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
1 liść laurowy
5-6 ziaren pieprzu
1 ziele angielskie
Dodatkowo:
200 g zielonej soczewicy
6-8 ziemniaków
½ cebuli
½-1 łyżeczka kuminu
½ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki mleka kokosowego
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa na bulion obrać, przekroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wody i zagotować wraz z przyprawami. Bulion gotować na małym ogniu pod przykryciem min. 1 godzinę.
Z gotowego bulionu wyciągnąć warzywa, oprócz 1 marchewki, wrzucić soczewicę i gotować aż soczewica zmięknie. Następnie całość zmiksować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i nadal gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie. Podsmażoną cebulkę dodać do gotującej się zupy. Dodać przyprawy oraz mleko kokosowe i gotować aż ziemniaki zmiękną. Podawać z posiekaną natką pietruszki.